Cerca English (United States)  Italiano (Italia) Deutsch (Deutschland)  Español (España) Čeština (Česká Republika)
martedì 26 gennaio 2021 ..:: Početna stranica » Rovinj (HR) ::.. Registrazione  Login
Rovinj - Istra - Hrvatska
ROVINJ

Rovigno3.jpg Rovigno6.jpg

„Kad bi se održavalo natjecanje u ljepoti između svih mjesta hrvatske obale, Rovinj bi uvijek iznova pobijedio.“ Časopis ABTA, srpanj 2008.
Rovinj, „plavi biser Jadrana“, jedan je od najživopisnijih sredozemnih gradova. Dio venecijanskog carstva preko 500 godina, Stari grad smješten je visoko na poluotoku, okružen venecijanskim kućama natkrivenima krovovima od terakote te okrunjen crkvom Sv. Eufemije iz 18.stoljeća čiji zvonik dominira siluetom Rovinja.
Stare kamene uličice u Starom gradu pozivaju posjetitelje na šetnju i istraživanje živopisnih galerija i dućana, ispunjenih lokalnim umjetninama i rukotvorinama. Na otvorenoj tržnici posjetitelji će naći svježe namirnice poput šparoga, maslina, rajčica, začinskog i ljekovitog bilja, smokava i sira. Talijanski utjecaj ovdje je mnogo jači nego bilo gdje u Hrvatskoj, a glavni trg okružen je živahnim kafićima i restoranima koji se protežu sve do šarmantne luke prepune jedrilica i ribarskih brodica. Sa svojim bijelim tartufima intenzivne arome, svježe ulovljenom ribom i morskim plodovima, istarskim pršutom i probranim bijelim vinima cvjetnog mirisa, Teranom, Merlotom ili Malvazijom, Rovinj predstavlja srce gastronomske Hrvatske. Vrući ljetni dani u Rovinju provode se na šljunčanim plažama okruženim borovima. Ali Rovinj je mnogo više od plaža, te oni koji žele istražiti ljepote ove regije shvatit će kako je Rovinj zapravo izvrsno odredište tijekom cijele godine. Doista vrijedi posjetiti obližnji grad Pulu s njenim impresivnim rimskim amfiteatrom (6. na svijetu po veličini) i art deco tržnicom. Nezaobilazno odredište je i Motovun, uzbudljiv gradić na vrhu brda u kojem se svakog kolovoza održava filmski festival. Kratkom vožnjom brodom doći ćete do Brijuna, zadivljujućeg arhipelaga 12 otoka kojim diljem glavnog otoka posjetitelje vozi safari vlakić. Za one koji vole boraviti na čistom zraku regija nudi nevjerojatnu raznolikost krajolika – od stjenovitih obala do planina s borovom šumom i brežuljaka obraslih čempresima i maslinicima. Tu se ističe 11 km dug obližnji Limski kanal, zakonom zaštićeni krajolik savršen za vožnju kajakom i nordijsko hodanje. Ostale rekreacijske aktivnosti na području su duge šetnje, vožnja biciklom ili slobodno penjanje u jedinstvenoj Park šumi Zlatni rt, prirodnom rezervatu s cedrovom i borovom šumom te sjenovitim stazama koje vode do stjenovitih uvala, i naravno vodeni sportovi poput ronjenja, ronjenja na dah ili jedrenja. Do Rovinja moguće je doći zračnim lukama Trsta, Ljubljane, Zagreba ili Rijeke, s tim da se najbliža zračna luka nalazi u Puli. Ljeti je odlična povezanost Rovinja brodom iz Venecije.

Spomenici i istaknuta obilježja Rovinja:

 • Crkva Sv.Eufemije
 • Barokna vrata – Balbijev luk
 • Toranj sa satom i lavom Sv. Marka
 • Crkva Sv. Tome
 • Crkva Svetog Križa
 • Kapela Svetog Trojstva
 • Franjevački samostan
 • Gradski muzej
 • Muzej Kuća o Batani
 • Akvarij Instituta „RuĎer Bošković“
 • Zlatni rt - Punta Corrente
 • Močvara Palud – ornitološki rezervat
 • Otok Sv. Andrije
Rovigno2.jpg Rovigno1.jpg
Rovigno4.jpg Rovigno5.jpg

          
 
Copyright (c) 2000-2006   Condizioni d'Uso  Dichiarazione per la Privacy
DotNetNuke® is copyright 2002-2021 by DotNetNuke Corporation