Cerca English (United States)  Italiano (Italia) Deutsch (Deutschland)  Español (España) Čeština (Česká Republika)
martedì 26 gennaio 2021 ..:: Početna stranica » Vrsar (HR) ::.. Registrazione  Login
Vrsar - Istra - Hrvatska
VRSAR

Vrsar1.jpg Vrsar4.jpg
Gradić Vrsar je očaravajuće staro ribarsko mjestašce smješteno na samoj obali Istre. Šarolik gradić podijeljen je na dva dijela – povijesni stari grad smješten na vrhu brežuljka bogate kulture i živopisne povijesti i drugi, suvremeniji i živahniji, dio grada koji leži u podnožju brežuljka, uz plaže i marinu.

S obale Vrsara pruža se pogled na jedan od najljepših arhipelaga Mediterana kojeg čini 18 nenaseljenih otoka okruženih kristalno bistrim Jadranskim morem. Vrsar je mjesto polaska brojnih organiziranih izleta brodom koji izletnicima pružaju predivne panorame istarske obale.
Popularno odredište brodskih izleta je obližnji Limski kanal, jedini prirodni fjord u Istri koji je i zaštićeno prirodno područje. Posjetitelji koji bi željeli uživati u plažama imaju obilje mogućnosti budući da Vrsar obiluje plažama na kojima se vijori Plava zastava, simbol očuvanog okoliša.

Vrsar se može pohvaliti živopisnom poviješću. Talijanski pjesnik i avanturist Giacomo Casanova proveo je svoja  ljeta 1743. i 1744. u romantičnom Vrsaru, a taj boravak opisuje i u svojim čuvenim memoarima. Danas, povijesno mjestašce može se pohvaliti povijesnim spomenicima čak iz 13. stoljeća. Stara Rimska gradska vrata bila su dio gradskih zidina koje su štitile prethistorijsko naselje. Okvir još stoji, a izgrađen je od trinaest precizno isklesanih stijena i istarske hrastovine. Crkva Sv. Antona datira iz 17. stoljeća i vrlo je popularna među posjetiteljima zbog svojeg raskošnog renesansno-baroknog dekora. Danas crkva ugošćuje brojne umjetničke izložbe tijekom cijele godine.

Vrsar je poznat i kao grad kipara. Svake godine u rujnu u napuštenom kamenolomu održava se  „Montraker - ljetna kiparska škola“. Po završetku radionica skulpture se izlažu širom grada, na plažama, na pristaništima i u parkovima.

Ljeto je u Vrsaru uvijek prepuno događanja. Od lipnja do rujna Vrsar je domaćin godišnjeg glazbenog festivala „More i gitare“ koji se održava u bazilici Sv. Marije od mora i na trgu Sv. Antuna.  Ljubitelji glazbe mogu se potpuno opustiti uz nježne note tradicionalne hrvatske glazbe. Od svibnja do rujna domaće stanovništvo organizira ribarsku feštu. Mnoštvo se okuplja na mjesecom obasjanoj obali mora i uživa u zvucima ljetne večernje muzike i stihovima uz  istarske morske specijalitete.
Vrsar nudi i bogat jelovnik istarskih gastronomskih specijaliteta, od svjetski poznatog pršuta do šparoga i tartufa. Istra je poznata i po svježim plodovima mora i vrlo cijenjenim dagnjama i kamenicama iz Limskog kanala, a istarska vina su vrlo cijenjena. Svakako se isplati kušati lokalnu malvaziju i bijeli ili sivi pinot, te rakiju, vrlo popularno piće tog kraja.
Gosti koji vole aktivan odmor mogu se baviti raznolikim aktivnostima – tenisom, mini golfom, kuglanjem, vožnjom pedalina, a mogu se uputiti i na vožnju biciklom duž obale.

Oni koji imaju želju istražiti regiju otkriti će da postoji niz vrlo zanimljivih ekskurzija s polaskom iz Vrsara. Obližnji grad Pula poznat je po impresivnom rimskom amfiteatru (jednome od najvećih u svijetu) i tržnici u stilu art decoa.

Jedna od zanimljivosti je i posjet gradiću Motovunu, mističnom mjestašcu na vrhu brežuljka koji se svake godine u kolovozu pretvara u pozornicu za međunarodni filmski festival. Kratka vožnja brodom dijeli vas od otočja Brijuni, arhipelaga od 12 otoka zadivljujuće ljepote, ili Rovinja, dinamičnog i romantičnog susjednog grada koji vrvi malim trgovinama i galerijama.
U Vrsar je jednostavno doputovati letom do Trsta, Ljubljane, Zagreba ili Rijeke, no najbliža zračna luka je Pula.

                  Vrsar2.jpg      Vrsar3.jpg
Vrsar5.jpg Vrsar6.jpg
          
 
Copyright (c) 2000-2006   Condizioni d'Uso  Dichiarazione per la Privacy
DotNetNuke® is copyright 2002-2021 by DotNetNuke Corporation